Składniki:
- 3 jajka
- 50 dkg mąki
- 15 dkg cukru
- 1/2 paczki cukru waniliowego
- 1/2 paczki proszku do pieczenia
- 1/2 litra mleka
- 3 łyżki oleju
Składniki:Rurki:3 szklanki mąki kostka margaryny szklanka śmietany 2 żółtka Sposób przyrządzenia:Zagnieść ciasto, włożyć na 30 minut do lodówki. Ciasto rozwałkować, pociąć na paski a następnie nawinąć na posmarowane tłuszczem formy. Piec do złotego koloru. Masa: 1 szklanka cukru szklanka mleka 3 jajka płaska łyżka mąki 30 dag masła dowolny aromat do ciasta Sposób przyrządzenia:Jajko…
Składniki: 10 dag orzechów5 dag kaszy manny10 dag cukru pudru1/8 l mlekawaniliasól. Sposób przyrządzenia:Mannę rozkleić na mleku (ciągle mieszając) na gęstą masę. Ostudzić, wymieszać z pozostałymi składnikami i gotowe.Przepis została nadesłany na konkurs “Święta z Makłowiczem” przez Agap
Chrzan pospolity (Armoracia lapathifolia) to zgrubiałe mięsiste kłącza (korzenie) wieloletniej byliny której ojczyzną jest prawdopodobnie Azja Zachodnia i Bałkany. Stamtąd chrzan rozprzestrzenił się w wielu krajach świata o klimacie umiarkowanym na wszystkich kontynentach. Znano go i ceniono w starożytnym Rzymie i Egipcie, a także w Europie Środkowej już w XII w. Jest to roślina przyprawowa,…
Składniki: 2 szklanki mąki 2/3 szklanki cukru 2 łyżki miodu 1 łyżeczka sody oczyszczonej przyprawa do piernika 3 łyżki masła 2 jajka Sposób przyrządzenia: Masło z miodem i cukrem rozgrzać w garnku, aby był płynny – mąkę, sodę, przyprawę do piernika, 1 jajko i żółtko wymieszać w misce i dolewać rozgrzany miód z masłem i…