Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: przepisy

Nalewka korzenna mocno aromatyczna

Składniki: 1 łyżeczka suszonego majeranku 2 łyżki suszonego korzenia arcydzięgla 2 rozgniecione ziarna  kardamonu ½ rozgniecionej pestki moreli szczypta mielonego ziela angielskiego szczypta mielonego anyżu szczypta mielonej kolendry 0,5 litra spirytusu 2 szklanki wody ½ szklanka cukru Sposób przyrządzenia: Wodę doprowadzić do wrzenia, dodać korzeń arcydzięgla, gotować przez 30 minut na wolnym ogniu, przecedzić,  rozpuścić…

Nalewka kawowa

Składniki: 1 szklanka mocnego naparu z dobrej kawy 1 szklanka cukru 2 szklanki wódki 1 szklanka Brendy ½ strąka wanilii przekrojona wzdłuż Sposób przyrządzenia: Napar kawowy schłodzić. W gąsiorku lub słoju wymieszać wszystkie składniki nalewki, szczelnie zamknąć, odstawić na 4 tygodnie kilkakrotnie w tym czasie mieszając. Po tym okresie nalewkę przefiltrować, rozlać do butelek i…

Tilapia tradycyjna z sosem tatarskim

Składniki: 4 dorodne filety z tilapii ½ szklanki pikantnej marynaty (z chili) 1/3 szklanki sosu tatarskiego 2/3 szklanki mąki kukurydzianej 1 łyżeczka chili ½ łyżeczki soli i pieprzu 3 łyżki oleju Sposób przyrządzenia: Sos tatarski wymieszać z 2 łyżkami marynaty i odstawić. Każdy filet z ryby podzielić na odpowiednio duże porcje, nasmarować marynatą, odstawić na…

Marynaty do mięs, ryb i owoców morza

1. Marynata jabłkowi – imbirowa

Składniki:

  • ¼ szklanki soku jabłkowego
  • 1 łyżka tartego świerzego imbiru
  • ¼ szklanki octu winnego
  • 1/3 szklanki oliwy
  • 1/3 szklanki sosu sojowego
  • 1/3 szklanki miodu
  • 2 ząbki drobno posiekanego czosnku
  • Marynata do wołowiny, wieprzowiny, baraniny i drobiu. Marynować przez 3 godziny

2. Marynata do krewetek
Składniki marynaty:

  • ½ szklanki oleju
  • ¼ szklanki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka otartej z cytryny skórki
  • ¼ szklanki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka sosu wochester
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • 1 łyżka musztardy w proszku
  • ½ łyżki papryki w proszku
  • ½ łyżeczki posiekanego czosnku
  • Marynować przez ½ godziny