Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: przepisy

Owoce egzotyczne – Bertolecja

Orzesznica wyniosła, orzesznica brazylijska, bertolecja W stanie dzikim występuje w tropikalnych lasach nad Amazonką. Owoc orzesznicy to kulista lub wydłużona torebka o masie 1-2 kg, okryta brązową, zdrewniałą owocnią zawierająca 18-24 nasion podobnych z kształtu do segmentów pomarańczy. Same trójkanciaste nasiona są pokryte cienką, twardą, zdrewniałą łupiną. Bertolecja nie nadaje się do uprawy. Owoce zbiera…

Owoce egzotyczne – Batat

Batat zwany: Patat, Słodki kartofel, Wilec ziemniaczanyPochodzi z Ameryki Południowej i Ameryki Środkowej. Nie jest znany w dzikim stanie, jest natomiast popularny w uprawie w całej strefie tropikalnej. Roślina uprawna: powszechnie uprawiany w strefie międzyzwrotnikowej, na obszarach o wilgotnym i ciepłym klimacie. Głównymi producentami są Chiny, Uganda, Nigeria oraz Indonezja. Istnieje wiele odmian uprawnych o…

Owoce egzotyczne – Areka katechu

Areka katechu zwana: Kateszowa palma,  Pinang, Żuwipalma, Palma betelowaJest to drzewo dorastające do wysokości 15-20 (30) m, o eleganckiej, smukłej sylwetce, ze stosunkowo małą, zwartą koroną złożoną z 6-9 pierzastych liści długości 3-4 m. Poniżej korony zwiesza się okazały wiechowaty kwiatostan, wyrastający z kątów opadłych liści. U podstawy kwiatostanu grupują się stosunkowo duże kwiaty żeńskie,…

Po prostu truskawki

Składniki:świeżo zerwane, umyte i wysuszone truskawki1 szklanka gęstej śmietany1 szklanka brązowy cukier Sposób przyrządzenia:W dwóch miseczkach przygotować śmietanę i cukier. Czyste, dorodne truskawki lekko schłodzić. Na środku półmiska ułożyć miseczki ze śmietaną i cukrem, obłożyć w koło schłodzonymi truskawkami. Podawać.