Batat zwany: Patat, Słodki kartofel, Wilec ziemniaczany
Pochodzi z Ameryki Południowej i Ameryki Środkowej. Nie jest znany w dzikim stanie, jest natomiast popularny w uprawie w całej strefie tropikalnej. Roślina uprawna: powszechnie uprawiany w strefie międzyzwrotnikowej, na obszarach o wilgotnym i ciepłym klimacie. Głównymi producentami są Chiny, Uganda, Nigeria oraz Indonezja. Istnieje wiele odmian uprawnych o zróżnicowanych barwach i kształtach korzeni bulwiastych. Sztuka kulinarna: spożywane są po ugotowaniu lub upieczeniu. Wytwarza się z nich również mąkę, płatki, skrobię oraz alkohol. Wartość odżywcza: zawierają dużą ilość skrobi (ok. 20%) oraz cukrów (ok. 3%). Stosowanie odmian: istnieją dwie główne gatunki batatów- słodka i gorzka. Słodka odmiana jest smaczna i z tego powodu często jej uprawy są niszczone przez insekty i dzikie zwierzęta. Jednakże odmiana gorzka jest trująca i dlatego żadne zwierzę i żaden owad jej nie zjada. Lecz aby była jadalna dla ludzi, najpierw trzeba obrać ją(bulwę) ze skóry(jest w niej najwięcej toksyn), a następnie wystawić na jakiejś tacy na słońce. Pod wpływem palących promieni słonecznych toksyny z pozostałej części bulwy zastaną usunięte. Taca jest potrzebna po to, żeby z bulwy wypłynęła część soków(teraz zdatnych do picia).
Nowa odsłona popularnego portalu z przepisami kulinarnymi