Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Owoce egzotyczne – Bertolecja

Orzesznica wyniosła, orzesznica brazylijska, bertolecja
W stanie dzikim występuje w tropikalnych lasach nad Amazonką. Owoc orzesznicy to kulista lub wydłużona torebka o masie 1-2 kg, okryta brązową, zdrewniałą owocnią zawierająca 18-24 nasion podobnych z kształtu do segmentów pomarańczy. Same trójkanciaste nasiona są pokryte cienką, twardą, zdrewniałą łupiną. Bertolecja nie nadaje się do uprawy. Owoce zbiera się z drzew dziko rosnących w puszczy. Jedno drzewo może dać do 450 kg owoców w ciągu roku. Jadalne nasiona znane pod nazwą orzechów brazylijskich należą do najcenniejszych orzechów świata. Są one spożywane głównie na surowo, także po wyprażeniu, solone, w lodach, wypiekach i słodyczach. Otrzymuje się z nich olej używany jest do celów spożywczych. Orzechy brazylijskie zawierają około 17% białka, 65-70% tłuszczu (składający się głównie z jednonienasyconych kwasów tłuszczowych) oraz 7% cukrów.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *