Składniki:
- 2 kg świeżych, grubych żeberek wieprzowych
- sól, pieprz, chili
Sos:
- 3 łyżki oliwy
- 3 drobno posiekane ząbki czosnku
- 2 szklanki keczupu
- 2 szklanki bulionu drobiowego ( nie solony)
- 7 łyżek sosu sojowego
- 6 łyżek brązowego cukru
- 4 łyżki melasy
- 3 łyżki czerwonego octu winnego
Sposób przyrządzenia:
Umyte i osuszone płaty żeberek przyprawić solą, pieprzem i chili, odłożyć na kilka godzin do lodówki. Tak przygotowane żeberka zrosić oliwą i piec umieszczone na aluminiowych tackach przez około 2 godziny na dobrze nagrzanym grillu. W Czesie pieczenia odwracać kilkakrotnie. W międzyczasie przyrządzić sos. W rondlu rozgrzać oliwę, dodać czosnek, smażyć mieszając przez 30 sekund. Dodać pozostałe składniki, powoli gotować mieszając przez około 30 minut. Tak przyrządzony sos możemy przechowywać w lodówce do 7 dni.
upieczone żeberka podzielić na porcje, polać obficie sosem, wymieszać, odstawić na 2 godziny. Po tym czasie możemy żeberka podawać na zimno lub ponownie podgrzać uważając aby się nie przypaliły. Pychota, polecam.