Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: przepisy

Owoce egzotyczne – Cytron

Cytron inaczej zwany: Cedrat, Ręka BuddyMałe drzewo lub krzew o wysokości do 3 m. Na pędach posiada grube, krótkie kolce. Prawdopodobnie pochodzi z podnóża Himalajów (północno-wschodnie Indie, północna Birma). Rozprzestrzeniony już w starożytności do Chin i Europy. Owocem są żółte, jajowate jagody o długości około 15 cm i masie 2,5 kg. Owoce posiadają grubą woskowatą…

Owoce egzotyczne – Daktyle

Daktyl zwany też:, Palma daktylowa.Daktylowiec właściwy Osiąga wysokość do 35 m (zwykle do 20  m).Często choć nieprawidłowo nazywany palmą daktylową lub daktylem. Jest uprawiany w południowo-zachodniej Azji, północnej Afryce i południu USA. W stanie dzikim nie występuje. Jadalne owoce to czerwonożółte jagody (a według innych pestkowce) o długości do 70 mm, zawierające podłużne, brązowe nasiono.…

Owoce egzotyczne – Cyfomandra

Cyfomandra  zwana: Tamarillo, Pomidor drzewiasty, Zgarbka grubolistna, Zgarbka burakowata. Występuje w stanie dzikim na terenie Peru, Chile, Ekwadoru oraz Boliwii. Jest uprawiany w Argentynie, Australii, Brazylii, Portugalii, Kolumbii, Kenii, Stanach Zjednoczonych, Wenezueli i w Nowej Zelandii. Posiada jadalne owoce wielkości od 2 do 8 cm, występujące w 8 odmianach barwnych[, m.in. czerwonej (najczęściej spotykanej w…

Owoce egzoryczne – Ceratonia

Ceratonia zwana Szarańczyn strąkowy, Chleb świętojańskiSzarańczyn strąkowy, drzewo karobowe, karob, ceratonia to gatunek zimozielonego drzewa należący do rodziny brezylkowatych . Jest jedynym gatunkiem rodzaju szarańczyn. Występuje w warunkach naturalnych (dziko i w uprawie) w regionie śródziemnomorskim. W rejonie Morza Śródziemnego oraz w Azji Mniejszej występują jego duże plantacje.. Nasiona do czasu rozpowszechnienia się trzciny cukrowej…

Romantyczny deser, szampan z truskawkami i płatkami róż

Składniki:pokrojone truskawkicałe truskawkiszampanpłatki róż Sposób przyrządzenia:Truskawki dokładnie umyć, osuszyć. Kilka truskawek zmiksować. Truskawki i mus truskawkowy dobrze schłodzić. Do odpowiednich kieliszków,  brzegi których dekorujemy cukrem, nałożyć mus truskawkowy i uzupełnić szampanem. Brzeg kieliszka udekorować truskawką. Kieliszki ustawić na półmisku, obok rozsypać całe truskawki i jeśli ma być romantyczniej płatki róży.