Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Owoce egzoryczne – Ceratonia

Ceratonia zwana Szarańczyn strąkowy, Chleb świętojański
Szarańczyn strąkowy, drzewo karobowe, karob, ceratonia to gatunek zimozielonego drzewa należący do rodziny brezylkowatych . Jest jedynym gatunkiem rodzaju szarańczyn. Występuje w warunkach naturalnych (dziko i w uprawie) w regionie śródziemnomorskim. W rejonie Morza Śródziemnego oraz w Azji Mniejszej występują jego duże plantacje.. Nasiona do czasu rozpowszechnienia się trzciny cukrowej i buraków cukrowych były głównym źródłem cukru dla mieszkańców regionu. W smaku przypomina osłodzone kakao, dlatego też jest używany jako jego substytut, głównie ze względu na bardzo niską zawartość tłuszczu, hipoalergiczność oraz brak kofeiny. Wypiekom i polewom nadaje ciemną barwę. Uzyskiwana z nasion guma karobowa (znana także jako mączka chleba świętojańskiego) używana jest jako substancja zagęszczająca i oznaczana symbolem E410. Karob znajduje zastosowanie również w przemyśle kosmetycznym, papierosowym, a nawet w produkcji papieru. Dawniej nasiona karobu, ze względu na jednolity rozmiar i stałą wagę (ok. 200 mg), służyły jako precyzyjna jednostka masy (używane dziś na określenie tej jednostki słowo karat, wywodzi się od greckiego słowa keration oznaczającego właśnie karob. Używany jest do wypieku chleba, ciastek i produkcji wyrobu czekoladopodobnego uważanego za zdrową namiastkę czekolady, w handlu zwanego carom. Jadalne strąki są wyścielone brązowawym, miękkim miąższem zawierającym około 50% cukrów (wśród nich mannoza), 6% białka, witaminy i składniki mineralne. Smak strączków przypomina smak czekolady. Zarodek nasion zawiera bardzo dużo białek. Miąższu ceratonii używa się do wytwarzania syropu przeciwkaszlowego. Jest on także przerabiany na mąkę wykorzystywaną do wypieku chleba, ciastek.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *