Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Owoce egzotyczne – Cyfomandra

Cyfomandra  zwana: Tamarillo, Pomidor drzewiasty, Zgarbka grubolistna, Zgarbka burakowata.
Występuje w stanie dzikim na terenie Peru, Chile, Ekwadoru oraz Boliwii. Jest uprawiany w Argentynie, Australii, Brazylii, Portugalii, Kolumbii, Kenii, Stanach Zjednoczonych, Wenezueli i w Nowej Zelandii. Posiada jadalne owoce wielkości od 2 do 8 cm, występujące w 8 odmianach barwnych[, m.in. czerwonej (najczęściej spotykanej w handlu), żółtej czy pomarańczowej. Owoce jagodowe kształtu jajowatego (10 cm)  o gładkiej, czerwonawej skórce. Wewnątrz czerwonego galaretowatego miąższu znajdują się liczne nasiona. Owoce są przedmiotem handlu międzynarodowego. Nie mogą być długo składowane ze względu na bardzo wrażliwą skórkę owocu.  Owoce mają słodko – gorzki smak. Mogą być spożywane świeże, ale należy oddzielić cierpką skórkę od miąższu przez sparzenie gorącą wodą. Z owoców uzyskuje się soki, dżemy, sosy i zaprawy do lodów. Zawierają 85% wody, 5% cukrów (połowę stanowi sacharoza, resztę – glukoza i fruktoza), niewiele białka i tłuszczów, sole mineralne.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *