Daktyl zwany też:, Palma daktylowa.Daktylowiec właściwy
Osiąga wysokość do 35 m (zwykle do 20 m).Często choć nieprawidłowo nazywany palmą daktylową lub daktylem. Jest uprawiany w południowo-zachodniej Azji, północnej Afryce i południu USA. W stanie dzikim nie występuje. Jadalne owoce to czerwonożółte jagody (a według innych pestkowce) o długości do 70 mm, zawierające podłużne, brązowe nasiono. Pozostają na drzewie, aż wyschną. Drzewo może wydawać owoce przez około 80 lat. Może nawet urodzić do 300 kg owoców. Wyróżnia się trzy typy daktyli:
twarde – o dużej zawartości skrobi. Zjadane na surowo lub mielone na mąkę, z której po dodaniu mąki jęczmiennej wypieka się tzw. "chleb pustyni". Owoce lub same nasiona stanowią paszę dla zwierząt hodowlanych
miękkie – po wyciśnięciu uzyskuje się sok zwany "miodem palmowym"
półtwarde – formy pośrednie miedzy daktylami miękkimi i twardymi
Owoce daktylowca zawierają dużą ilość cukrów (jest ona zróżnicowana i w zależności od odmiany i pory zbioru wynosi od 30 do 80%. Obok cukrów występują białka (2%), tłuszcze (1%), karoteny, witaminy z grupy B (ale bez witaminy B12), witaminę E, wapń, żelazo i fosfor. Owoc zawiera też witaminę C. Daktyle są traktowane jako owoce deserowe, dodaje się je do ciast, spożywa jako przekąskę. W krajach arabskich natomiast owoce palmy daktylowej stanowią ważne źródło pożywienia. Arabowie twierdzą, że daktyle dostarczają tylu produktów, ile jest dni w roku. W regionach tych daktyle wykorzystuje się do wyrobu dżemów, octu, past oraz syropu będącego substytutem cukru do słodzenia herbaty czy kawy. Dojrzałe, miękkie daktyle są jadane na surowo lub po wysuszeniu,
Nowa odsłona popularnego portalu z przepisami kulinarnymi