Składniki:
- 1 duży sprawiony leszcz
- 2 łyżki mielonego czosnku
- 1 łyżka mielonego imbiru
- ½ szklanki pokrojonej w drobną kostkę cebuli
- ½ szklanki drobno posiekanych pomidorów
- posiekana natka pietruszki, szczypiorek, koperek
- sól, pieprz do smaku
- sparzone liście kapusty lub aluminiowa folia
Sposób przyrządzenia:
Sprawionego leszcza ponacinać na głębokość 5 mm. Oczywiście nacinamy boki w poprzek ryby. Tak przygotowaną rybę natrzeć solą i pieprzem, odstawić na 30 minut w chłodne miejsce. Pozostałe składniki wymieszać, przyprawić do smaku. Jamę brzuszną ryby wypełnić przygotowaną mieszanką, resztą natrzeć tuszkę. Z obgotowanych liści kapusty usunąć grube „żyły”. Liście rozłożyć na płaskiej powierzchni, na nich ułożyć rybę, zawinąć dokładnie, spiąć wykałaczkami. Piec na mocno nagrzanym grillu po 15 do 30 minut z każdej strony zależnie od wielkości ryby. Podawać z pieczywem.