Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: przepisy

Ogórki w zalewie po myśliwsku

Składniki 2 kg świeżych ogórków 1,5 kg soku jabłkowego 5 dkg soli 5 dkg cukru igły sosny (po kilka do słoja) Sposób przyrządzenia: Ogórki Sparzyć wrzątkiem i natychmiast schłodzić w zimnej wodzie. Sok jabłkowy doprowadzić do wrzenia, dodać sól i cukier, gotować powoli 5 minut. W międzyczasie ogórki układać w sterylnie czystych słojach, dodać kilka…

Bezy z polewą miodową

Składniki: 8 gotowych dużych bez ¾ szkl. miodu 3 goździki szczypta cynamonu szczypta imbiru 2-3 łyżki soku z cytryny kieliszek rumu Sposób wykonania: Do miodu dodać przyprawy i gotować na małym ogniu cały czas mieszając. Gdy miód zacznie gęstnieć dodać do niego sok z cytryny i jeszcze przez chwilę trzymać na ogniu. Na koniec doprawić…

Bezy specjalnie na Dzień Mamy

Bezy to najłatwiejszy i najszybszy sposób na przygotowanie słodkości specjalnie na święto naszych Mam. Składniki: 3 jajka pół szklanki cukru (4-5 łyżek stołowych) kakao Sposób przygotowania: 3 białka z jajek ubijamy na jednolitą masę stopniowo dodając cukier. Po dodaniu całego cukru dodajemy łyżkę stołową kakao (można dodać więcej -w zależności od uznania) jednocześnie mieszając naszą…

Zapiekanka z ziemniaków i rzepy

Składniki: 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła 1200 g ziemniaków 1 kg. rzepy 4 szkl. gęstej śmietany sól pieprz Sposób wykonania: Ziemniaki obrać i pokroić w 1 cm kostkę, rzepy również obrać i pokroić w kostkę po czym przełożyć je razem z ziemniakami do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem oraz czosnkiem. Następnie śmietanę podgrzać, doprawić ją…

Muffinki kakaowe

 

Składniki:
1,5 szklanki mąki
1 szklanka cukru
2 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
cukier waniliowy
1 jajko
1 szklanka mleka
0,5 kostki masła lub 1/4 szklanki oleju
bułka tarta i tłuszcz do wysmarowania foremek w razie braku papilotek

 


Sposób przyrządzenia:
Bierzemy dwie miski, do jednej wsypujemy składniki suche do drugiej mokre. Mieszamy. Później składniki suche wsypujemy do składników mokrych. I mieszamy, aby się złączyły nie miksujemy!! W cieście mają zostać małe grudki. Natłuszczamy foremki lub podłużną blachę na babeczki.  I posypujemy bułką tartą. Jeżeli mamy papilotki to nie używamy tłuszczu i bułki. Wlać ciasto do 3/4 foremki. Piec w piekarniku w 200 stopniach około 20 minut. Od razu wyciągać i wyłożyć na sitko by babeczki wystygły. Można polać polewą czekoladową, lukrem lub posypać cukrem pudrem.  Smacznego.
Przepis nadesłany na Super Konkurs Pychotki przez Agata Bublewicz