Składniki: * 1 kg mąki * 4 jajka * ok. 2 szklanki cukru * śmietana gęsta (ok. 2 szt.) * 1 kostka margaryny (minus plaster) stopić * cukier waniliowy (2 szt.) * proszek do pieczenia (2 szt.) Sposób przyrządzenia: Wszystkie składniki zagnieść, rozwałkować, posypać cukrem. Następnie wykrawać ciastka. Piec w temperaturze 180-190 stopni, czas: 15-20…
Tag: przepisy
Desery
Niebo w gębie
by Ewelosa • • 0 Comments
Składniki: mleko 1 litr śmietana kwaśna 18 % ½ litra jajka 6-8 szt cukier waniliowy 4 łyżki masło 1 kostka rodzynki i migdały w sumie 30 dkg Sposób wykonania:Gotujemy mleko. Ubijamy śmietanę z jajkami i cukrem. Wlewamy do podgrzanego mleka i miksujemy lekko. Podgrzewamy i nadal miksujemy. Delikatnie wybieramy masę na sitko. Zostawiamy na dwie…
Desery
Naleśniki z bitą śmietaną, serem i truskawkami
by Iwona Podgórna • • 0 Comments
Zapiekanki
Zapiekanka z ryżu z wiśniami
by Ola • • 0 Comments
Składniki: 1 ½ szkl. ryżu 1 ½ szkl. mleka 1 ½ szkl. wody 500g wiśni 4 łyżki masła sól skórka z1/2 cytryny 2 łyżki cukru 3 jajka bułka tarta Sposób wykonania: Ryż zalać mlekiem i ½ szkl wody, dodać masło, skórkę z cytryny oraz sól po czym ugotować na miękko. W między czasie wydrylować wiśnie.…
Desery
Bakaliowe pomarańcze
by Basia Renik • • 0 Comments
Składniki:
25 dag maku
3 szklanki mleka
1/3 szklanki miodu
5 dag migdałów
po 2 łyżki posiekanych suszonych daktyli, fig, skórki pomarańczowej kandyzowanej
6 pomarańczy
mięta
Sposób przyrządzenia:
Mak opłukać, zalać wrzącym mlekiem, gotować na małym ogniu 15 minut. Odcedzić, razem z migdałami trzykrotnie zemleć. Miód podgrzać w rondelku, wymieszać z makiem. Dodać resztę bakalii, wymieszać. Pomarańcze przekroić na pół ,wydrążyć. Miąższ oczyścić z błonek, pokroić, dodać do masy makowej, wymieszać. Masą makową napełnić pomarańcze, ozdobić listkami mięty.
Przepis nadesłany Ekspresowy konkurs bakaliowy przez Barbara Renik