
Składniki:
- 50 dag buraków
- porcja włoszczyzny
- 1 szkl. wody z solonych ogórków
- 2 l 1ywaru
- ząbek czosnku
- ½ szkl. kwaśnej śmietany
- liść laurowy
- sól
- pieprz
- cukier

Składniki: 2 l wywaru 50 dag świeżych gąsek kilka ziemniaków 2 garście makaronu kilka łyżek kwaśnej śmietany sól pieprz natka pietruszki Sposób wykonania: Grzyby dokładnie oczyścić po czym pokroić w grube plasterki, które wrzucić do gorącego wywaru. Dodać jeszcze makaron oraz ziemniaki pokrojone w koskę. Trzymać na małym ogniu do miękkości wszystkich składników. Doprawić do…
Składniki: 2 szkl. mleka 5 jajek 10 łyżeczek cukru wanilia Sposób wykonania: Żółtka roztrzepać po czym przelać do mleka. Całość gotować na małym ogniu, stale mieszając, aż zupa zgęstnieje. Wówczas doprawić do smaku pokruszoną wanilią, cynamonem oraz cukrem. Na sam koniec dodać jeszcze białka ubite na sztywną pianę, delikatnie wymieszać.
Składniki: 0,5 l wywaru warzywnego 50 dag ziemniaków porcja włoszczyzny cebule 2 łyżki mąki pszennej kilka łyżek masła majeranek sól pieprz natka pietruszki Sposób wykonania: Obraną włoszczyznę oraz ziemniaki pokroić w kostkę po czym zalać je wywarem i gotować około 15 minut. W między czasie posiekać cebulę i zeszklić ją na rozgrzanym maśle, wówczas dodać…
Składniki: 50 dag mielonego mięsa wieprzowego 1-2 jajka cebula bułka porcja włoszczyzny liść laurowy ziele angielskie 2 łyżki kwaśnej śmietany 2 łyżki mąki sól pieprz Sposób wykonania: Włoszczyznę zalać 1,5 l wody, dodać jeszcze ziele angielskie oraz liść laurowy i ugotować wywar. W między czasie do mięsa wbić jajka, dodać posiekaną cebulę, namoczoną bułkę oraz…