Składniki: 1,5 l mleka 2 jajka łyżka masła 4 łyżki mąki pszennej sól cukier Sposób wykonania: 1 szkl. mleka wymieszać z mąką po czym przelać całość do reszty wrzącego mleka. Nie przerywając mieszania doprowadzić do wrzenia, wówczas doprawić do smaku solą. Zupę zdjąć z ognia i dodać jeszcze roztrzepane jajka. Przed podaniem okrasić roztopionym masłem.
Tag: przepis na zupę
Zupy
Zupa z chlebem
by Wiktoria Domżalska • • 0 Comments
Zupa Grzybowa
Zupa sałatowa na wywarze grzybowym
by Artur Filipkowski • • 0 Comments
Składniki: 1 l wywar grzybowy 2 główki sałaty kilka ziemniaków pęczek cebulki pęczek koperku ½ szkl. kwaśnej śmietany 2 łyżki maki pszennej 2 łyżki masła sok z cytryny bułka sól pieprz cukier Sposób wykonania: Ziemniaki pokroić w kostkę po czym zalać je wywarem i ugotować, wówczas dodać sałatę oraz szczypiorek. Trzymać na ogniu jeszcze przez…
Zupa ogórkowa
Zupa ogórkowa z cebulką
by Katarzyna Parzych • • 0 Comments
Kapuśniak
Zupa kurpiowska z kapustą
by Paweł Kryński • • 0 Comments
Składniki: 1 l wywaru mięsnego główka białej kapusty cebula marchew kilka łyżek koncentratu pomidorowego 2 łyżki masła łyżka mąki pszennej sól pieprz Sposób wykonania: Kapustę poszatkować po czym oprószyć ja solą i zalać wywarem. Gotować na małym ogniu do miękkości. W między czasie obraną marchewkę zetrzeć na tarce cebule posiekać i razem przesmażyć po czym…


