Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: przepis na rybę

Śledzie w oleju

Składniki: • 4 śledzie solone • 2 cebule • 0.5 szklanki oleju • sok z cytryny lub 2 łyżeczki octu winnego Sposób przyrządzenia: Śledzie namoczyć na noc w wodzie. Po wyjęciu skropić cytryną lub octem winnym. Pokroić drobno cebulę, pokroić śledzie w dzwonka, wymieszać, dolać olej, wymieszać, pozostawić w chłodnym miejscu, najlepiej na noc. Przepis…

Pasztet z łososia

Składniki: • 400 g filetów z łososia • 200 ml śmietany 36% • 150 g gotowanych brokułów • 100 g szyjek rakowych • 20 ml soku z cytryny • 2 jajka • 2 łyżki suszonych płatków czerwonej papryki • 2 łyżki siekanego, świeżego koperku przyprawy: • sól • pieprz Sposób przyrządzenia: Oddzielić białka od żółtek.…

Ryba po Gdańsku

Składniki: • karp, sandacz lub lin (około 1.5 kg) • 6 dag suszonych grzybów • 2 łyżki mąki • 4 łyżki oleju • 1 łyżka masła • 1 por • 3 cebule • 1 machewka • 1 seler • 3 ziarna ziela angielskiego • sól, pieprz, słodka papryka Sposób przyrządzenia: Grzyby umyć, namoczyć na noc…

Kulki rybne

Składniki: • 1 kg świeżego łososia, pstrąga lub karpia • 1 łyżka soli • 0.5 łyżeczki pieprzu • 6 łyżek masła • 6 łyżek mąki • 4 łyżki gęstej śmietany • 0.5 szklanki oleju do smażenia Sposób przyrządzenia: Usunąć ości, obrać ze skóry. Rybę zmielić, przyprawić solą i pieprzem. Masło utrzeć, dodać mąkę, ubijając dokładnie…

Sushi

Składniki: • 40 dag ryżu – tylko specjalny gatunek do sushi, • 2 szklanki wody, • 6 łyżek ryżowego winnego octu, • 2 łyżki cukru, • 2 łyżeczki soli, • opakowanie nori -prasowane arkusze morskich glonów do sushi, przeciąć je na pół, • marynowany imbir – pikle, • wasabi (orientalny chrzan w proszku lub paście),…