Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sushi

Składniki:


• 40 dag ryżu – tylko specjalny gatunek do sushi,
• 2 szklanki wody,
• 6 łyżek ryżowego winnego octu,
• 2 łyżki cukru,
• 2 łyżeczki soli,
• opakowanie nori -prasowane arkusze morskich glonów do sushi, przeciąć je na pół,
• marynowany imbir – pikle,
• wasabi (orientalny chrzan w proszku lub paście),
• soja sos
Nadzienie:
• szczypiorek (posiekany),
• enoki grzybki,
• ogórek ( w paski),
• surowy salmon i surowy tuńczyk w paskach lub plasterkach,
• specjalna mata do rolowania sushi (bambusowa).

Wykonanie:
Dobrze wypłukać ryż na sitku, odcedzić. Wsypać do garnka, wlać odmierzoną ilość wody i wolno doprowadzić do zawrzenia. Nakryć i trzymać na najmniejszym ogniu 12 min. Zgasić płomień i zostawić na 5 min. nie odkrywając. Tymczasem zagrzać ocet z cukrem i solą do rozpuszczenia, odstawić.
Wyłożyć ryż na tacę lub deskę do ostudzenia. Zimny ryż umieścić w misce, wlać przygotowany zimny ocet, wymieszać dokładnie drewnianą łyżką. Ułożyć połowę arkusza nori na macie do rolowania sushi. Zanurzyć ręce w zimnej wodzie i nabrać garść ryżu, szybko ułożyć go w wałek wzdłuż brzegu nori.
Rozpłaszczyć mokrymi palcami (żeby się nie stykało), musi się robić szybko. Warstwa ryżu powinna zająć połowę nori. Na ryżu układać ryby (jeden gatunek na raz) dodając trochę reszty składników i rolować ciasno w wałek przy pomocy maty, dociskając w czasie rolowania, rolki sushi muszą być bardzo spoiste i zachować kształt (nie jest to łatwe, nabiera się wprawy w praktyce).
Kroić sushi na 2,5 cm krążki bardzo ostrym nożem. Ułożyć krążki na tacy i podawać z sosem: wasabi rozmieszane z sojowym sosem i pikle imbiru. Proporcje według uznania.

4-6 porcji, przygotowanie 10 min. gotowanie 50 min. Podobno średnio trudne.

1 comment for “Sushi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *