Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: przepis na cielęcinę

Ozorki cielęce zapiekane z beszamelem

Składniki: 3-4 ozorki 10 dag startego żółtego sera 3-4 łyżki masła 2 łyżki maki 2 szkl. mleka 2 łyżki przyprawy do zupy gałka muszkatołowa sól pieprz Sposób wykonania: Oczyszczone ozorki zalać osolonym wrzątkiem i ugotować, wówczas je odcedzić, skrę usunąć a mięso pokroić w plasterki. Następnie przygotować beszamel łącząc mąkę, mleko oraz 2 łyżki masła,…

Cielęcina duszona z porami

Składniki: • 400 g cielęciny z łopatki • 40 g tłuszczu • 0,2 l kwaśniej śmietany • wywar z kości • 300 g porów • wywar z kości • 20 g mąki • 1 łyżeczka posiekanego koperku • pieprz • sól Sposób wykonania: Mięso pokroić w kostkę po czym obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu, oprószyć solą…

Wątróbka wieprzowa lub cielęca w czerwonym winie

Składniki: 50 dkg wątróbki pokrojonej w plastry mąka pszenna z dodatkiem soli i pieprzu 1 drobno pokrojona cebula masło do smażenia, najlepiej klarowane ½ szklanki czerwonego, słodkiego wina ½ szklanki mocnego wywaru mięsnego kilka listków szałwi Sposób przyrządzenia: Pokrojoną w plastry wątróbkę oczyścić z błon i resztek żółciowodów, wypłukać. Tak przygotowane plastry zalać mlekiem i…

Cielęcina duszona z brukselką

Składniki: 400 g cielęciny 300 g brukselki 50 g sera edamskiego 2 ząbki czosnku 1 cebula wywar z kości 30 g mąki 40 g tłuszczu ketchup sól pieprz Sposób wykonania: Pokrojone mięso wrzucić na patelnie z rozgrzanym tłuszczem , obsmażyć, wówczas oprószyć sola i pieprzem oraz doprawić rozgniecionym czosnkiem i dodać posiekaną cebulę. Następnie podlać…