Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: przekąska

Mix warzyw i owoców marynowanych

Składniki: małe pomidory cebula ogórek czosnek Zalewa: 1 l wody ½ szklanki octu spirytusowego 7 dkg cukru 2,5 dkg soli 1 liść laurowy kilka ziaren pieprzu Sposób przyrządzenia: Wodę zagotować z przyprawami, gdy ostygnie dodać ocet. Cebulę obrać, pokroić w ósemki, małe ogórki, pomidory i obrane ząbki czosnku nałożyć do wyparzonych słoików, zalać zalewą. Dokładnie…

Paluszki krabowe zapieczone pod jajkiem

Składniki: 20 dkg paluszki krabowe sok z cytryny 4 jajka 4 łyżki tartego żółtego sera natka pietruszki 1 łyżka masła bułka tarta sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Paluszki krabowe przelać wrzątkiem na sicie, skropić sokiem cytrynowym , lekko przyprawić. Przygotować cztery szklane kokilki. Wysmarować je masłem, obsypać tartą bułką. Paluszki pokroić w kostkę, wymieszać z posiekaną…

Tort kanapkowy z wędzonym łososiem

Składniki: 1 prostokątny chleb (jeśli ktoś lubi razowy) łosoś wędzony w płatach masło chrzan szczypta kurkumy 1 cebula natka pietruszki papryka czerwona kilka oliwek Sposób przyrządzenia: Z masła, chrzanu i kurkumy zmiksować krem. Cebulę obrać, pokroić w drobniutką kostkę, blanszować we wrzątku, odsączyć na sicie. Chleb pokroić wzdłuż na kromki o grubości około 0,5 cm,…

Paluszki krabowe w sezamowej panierce

Składniki: paluszki krabowe ziarna sezamu jajka oliwa z oliwek sól, biały pieprz Sposób przyrządzenia: Paluszki krabowe lekko opłukać, obsączyć z wody. Jajka bardzo dokładnie wymieszać, przyprawić solą i pieprzem. Każdy paluszek umoczyć w jajku i dokładnie otoczyć w ziarnie sezamowym. Smażyć na oliwie do momentu uzyskania złotego koloru.

Grzanki z serem mozzarella*

Składniki: 250g chleba 100g mozzarelli lub bundzu owczego 8 łyżek mąki 2 jaja sól oliwa do smażenia Sposób przyrządzenia: Chleb pokroić na kromki o grubości 1/2 cm. Odkroić skórkę. Miękisz pokroić w kwadraty o boku 4-6 cm. Tak samo pokroić mozzarellę. Na jeden kawałek sera powinny przypadać 2 kawałki chleba. Wkładać ser między 2 kawałki…