Składniki:
- 250g chleba
- 100g mozzarelli lub bundzu owczego
- 8 łyżek mąki
- 2 jaja
- sól
- oliwa do smażenia
Sposób przyrządzenia:
Chleb pokroić na kromki o grubości 1/2 cm. Odkroić skórkę. Miękisz pokroić w kwadraty o boku 4-6 cm. Tak samo pokroić mozzarellę. Na jeden kawałek sera powinny przypadać 2 kawałki chleba. Wkładać ser między 2 kawałki chleba. Boki tak sporządzonych kanapek moczyć w wodzie i obtaczać kilkakrotnie w mące. Układać je na dużym półmisku, by nie stykały się ze sobą. Jaja roztrzepać starannie z odrobiną soli. Masą tą pokryć grzanki. Odstawić na godzinę. Po upływie czasu jaja powinny całkowicie wsiąknąć w chleb. Smażyć w dużej ilości wrzącej oliwy na jasnozłoty kolor (ok 10 min.). Osączyć z nadmiaru tłuszczu, Podawać gorące.
Przepis nadesłany na III edycją konkursu. Autor: Olga Szałata