Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: przekąska

Śledzie z czosnkiem*

Składniki: 1/2 kg filetów matjasów 5 ząbków czosnku 1 garść majeranku 3/4 szklanki oliwy Sposób przyrządzenia:Obrany czosnek przecisnąć przez praskę i natrzeć nim pokrojone śledzie.Posypać majerankiem układać w szklanym naczyniu,zalewając oliwą.Wstawić do lodówki na dobę.Przepis nadesłany na III edycją konkursu. Autor: Ila

Śledzie marynowane z chrzanem

Składniki: 2 tacki filetów śledziowych ¼ szklanki przegotowanej wody mleko 1 duża czerwona cebulą 1 łyżka cukru 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1/4 szklanki czerwonego octu winnego 1 łyżkę świeżo utartego chrzanu 1/4 szklanki oliwy Sposób przyrządzenia: Śledzie wymoczyć w wodzie z dodatkiem mleka. Cebulę obrać, blanszować. Chrzan oczyścić, utrzeć na drobne wiórka. Cukier rozpuścić w…

Panierowane grzanki*

Składniki: 1 bułka wrocławska 2 jajka 1/3 szkl mleka sól i pieprz do smaku olej do smażenia Sposób przyrządzenia: Bułkę pokroic na sredniej grubości kromki, jajka rozkłócić z mlekiem, doprawić pieprzem i solą.Na głębokiej patelni rozgrzać dosyć dużą ilość oleju ,kromki bułki zanurzać w jajku i od razu kłaść na patelnię. Usmażyć z jednej strony…