Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: potrawy z ryb

Filet z sandacza pieczony w ziołach

Składniki: 75 dkg filetów z sandacza (okonia, szczupaka…..) ½ szklanki posiekanych ulubionych ziół ( ja daję koperek i natkę pietruszki) ½ łyżeczki soli ¼ łyżeczki mielonego pieprzu 2 łyżki oleju 2 łyżki masła cytryna pokrajano w ćwiartki Sposób przyrządzenia: Zioła wymieszać z solą i pieprzem, bardzo dokładnie wymieszać lekko rozcierając je łyżką. Umytą i osuszoną…

Tilapia panierowana z sosem Tzatziki

Składniki: 1 kg filetów z tilapii lub pangi 2 jajka mąka tarta bułka sok z cytryny sól, pieprz olej o masło Sos: 2 szklanki gęstego jogurtu 1 świeży ogórek 2 duże ząbki czosnku 1 łyżka koperku 1 łyżka natki pietruszki łyżka oliwy z oliwek łyżka octu jabłkowego sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Przygotować sos. Ogórek umyć,…

Panga lub halibut w orzechowej skorupce

Składniki: 50 dkg filetów z pangi lub halibuta 2 łyżki musztardy 2 łyżki majonezu szczypta mielonego pieprzu szczypta granulowanego czosnku ½ szklanki posiekanych orzechów nerkowca Sposób przyrządzenia: Rybę umyć, osuszyć, podzielić na porcje. Wymieszać dokładnie musztardę, majonez, pieprz i czosnek. Każdą porcję ryby nasmarować przygotowaną mieszanką, obtoczyć w orzechach. Porcje ryby ułożyć na wysmarowanej tłuszczem…

Panga z pieczarkami i szpinakiem

Składniki: 2 filety z pangi 20 dkg listków szpinaku 15 dkg pieczatek 1 pomidor 1/3 szklanki sosu pomidorowego sok z cytryny sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Rybę umyć, osuszyć, podzielić na porcję. Tak przygotowane filety skropić sokiem z cytryny, przyprawić. Szpinak i grzyby przez minutę blanszować we wrzątku. Pomidora sparzyć we wrzątku, obrać ze skóry, pokroić…

Solone uklejki

Składniki: 1 kg uklejek, płoci 8 dkg soli morskiej 5 dkg cukru 2  liście laurowe pieprz czarny grubo mielony, szczypta mielonej kolendry, mielony imbir, gałka muszkatołowa – proporcje i ilość wg uznania Sposób przyrządzenia: Ryby delikatnie oskrobać, wypatroszyć pozostawiając głowy i płetwy. Umyć, dokładnie osuszyć. Wszystkie przyprawy wymieszać. Ryby układać warstwami każdą warstwę posypując przyprawami,…