Składniki:
- 1 kg filetów z tilapii lub pangi
- 2 jajka
- mąka
- tarta bułka
- sok z cytryny
- sól, pieprz
- olej o masło
- 2 szklanki gęstego jogurtu
- 1 świeży ogórek
- 2 duże ząbki czosnku
- 1 łyżka koperku
- 1 łyżka natki pietruszki
- łyżka oliwy z oliwek
- łyżka octu jabłkowego
- sól, pieprz
Sos:
Sposób przyrządzenia:
Przygotować sos. Ogórek umyć, osuszyć, utrzeć na wiórka, posolić. Gdy puści sok, odcisnąć. Obrany czosnek zmiażdżyć w prasce i wraz z pietruszką , koperkiem i oliwą dodać do ogórków. Całość zalać jogurtem, przyprawić, wymieszać, odstawić do lodówki. Jeśli nie mam gęstego jogurtu mieszam dostępny jogurt z naturalnym serkiem homogenizowanym.
Filety rybne umyć, osuszyć, skropić sokiem z cytryny, przyprawić solą i pieprzem, odstawić na 30 minut Jajka wybić na talerz, dokładnie wymieszać. Każdą porcję ryby obtoczyć w mące, zanurzyć w jajku i panierować w tartej bułce. Na patelni rozgrzać olej z masłem, smażyć porcje ryby na złoty kolor. Podawać z przygotowanym sosem i pieczywem.