Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: potrawy z ryb

Marynowany łosoś pachnący tymiankiem

Składniki: 75 dkg filetu łososia ze skórą sól, pieprz Marynata: 2 łyżeczki tymianku 1 łyżeczka soku z cytryny 3 łyżeczki octu balsamicznego 2 łyżeczki oliwy 1 łyżeczka mielonego czosnku Sposób przyrządzenia: Składniki marynaty wymieszać, natrzeć nią podzielonego na porcje łososia, odstawić na 30 minut, nie dłużej. Tak przygotowaną rybę obsączyć z nadmiaru marynaty, przyprawić solą…

Łosoś wigilijny na zielonej pierzynce

Składniki: 50 dkg filetów z łososia ze skórą 1 czerwona cebula pokrojona w pół pierścienie ¼ szklanki czerwonego octu winnego 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli ¼ łyżeczki pieprzu 3 łyżki oliwy 1 główka ulubionej sałaty porozrywana palcami 1 szklanka mrożonych owoców (jagody, jeżyny, żurawiny) Sposób przyrządzenia: W rondlu podgrzać ocet, cukier, ½ łyżeczki soli…

Smakoszki z karpia z ostrym sosem

Składniki: 45 dkg filetów z karpia 2/3 szklanki mleka 2/3 szklanki wody 2 liscie laurowe 35 dkg obranych ziemniaków ½ łyżeczki otartej skórki cytrynowej 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki ½ łyżeczki posiekanego czosnku 1 jako tarta bułka oliwa Sos: ½ szklanki majonezu 1 łyżeczka posiekanych kaparów 1 łyżka musztardy 1 łyżka…

Filet z karpia pieczony w boczku

Składniki: 1 kg filetów z karpia boczek w plastrach Pasta przyprawowa: suszone pomidory lub w ostateczności koncentrat pomidorowy bazylia oliwa sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Wszystkie składniki pasty przyprawowej zmiksować. Ilość poszczególnych składników należy dobrać indywidualnie wg upodobań smakowych biorąc pod uwagę fakt że boczek jest już solony. Pasta musi być gęsta. Na blacie kuchennym rozłożyć…