Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Łosoś wigilijny na zielonej pierzynce

Składniki:

    • 50 dkg filetów z łososia ze skórą
    • 1 czerwona cebula pokrojona w pół pierścienie
    • ¼ szklanki czerwonego octu winnego
    • 1 łyżeczka cukru
    • 1 łyżeczka soli
    • ¼ łyżeczki pieprzu
    • 3 łyżki oliwy
    • 1 główka ulubionej sałaty porozrywana palcami
    • 1 szklanka mrożonych owoców (jagody, jeżyny, żurawiny)


    Sposób przyrządzenia:
    W rondlu podgrzać ocet, cukier, ½ łyżeczki soli i 1/8 łyżeczki pieprzu, dodać cebulę gotować przez 1 minutę mieszając, odstawić aby mieszanka ostygła powoli. Na posmarowanej oliwą blasze do pieczenia ułożyć przyprawione solą i pieprzem porcje łososia (4) skropić odrobiną oliwy  i upiec w piekarniku. Sałatę podzielić na 4 płaskie talerze, wyłożyć na niej porcje łososia, obłożyć cebulą ugotowaną w occie i obsypać owocami. Resztę oliwy wymieszać z octem w którym gotowała się cebula (proporcje wg uznania) i skropić  rybę z dodatkami. Podawać na zimno lub na ciepło.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *