Składniki:
- 50 dkg filetów z łososia ze skórą
- 1 czerwona cebula pokrojona w pół pierścienie
- ¼ szklanki czerwonego octu winnego
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- ¼ łyżeczki pieprzu
- 3 łyżki oliwy
- 1 główka ulubionej sałaty porozrywana palcami
- 1 szklanka mrożonych owoców (jagody, jeżyny, żurawiny)
Sposób przyrządzenia:
W rondlu podgrzać ocet, cukier, ½ łyżeczki soli i 1/8 łyżeczki pieprzu, dodać cebulę gotować przez 1 minutę mieszając, odstawić aby mieszanka ostygła powoli. Na posmarowanej oliwą blasze do pieczenia ułożyć przyprawione solą i pieprzem porcje łososia (4) skropić odrobiną oliwy i upiec w piekarniku. Sałatę podzielić na 4 płaskie talerze, wyłożyć na niej porcje łososia, obłożyć cebulą ugotowaną w occie i obsypać owocami. Resztę oliwy wymieszać z octem w którym gotowała się cebula (proporcje wg uznania) i skropić rybę z dodatkami. Podawać na zimno lub na ciepło.