Składniki:
- 45 dkg filetów z karpia
- 2/3 szklanki mleka
- 2/3 szklanki wody
- 2 liscie laurowe
- 35 dkg obranych ziemniaków
- ½ łyżeczki otartej skórki cytrynowej
- 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku
- 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
- ½ łyżeczki posiekanego czosnku
- 1 jako
- tarta bułka
- oliwa
- ½ szklanki majonezu
- 1 łyżeczka posiekanych kaparów
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżka chrzanu
- posiekany szczypior, natka pietruszki
Sos:
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki sosu bardzo dokładnie wymieszać. W rondlu wymieszać mleko z wodą, dodać liść laurowy, doprowadzić do wrzenia i pod przykryciem gotować kilka minut, dodać filety z karpia i po 5 minutach powolnego gotowania odstawić z ognia aby powoli „doszły” Ziemniaki zalać zimną osoloną wodą, ugotować. Obsączyć ziemniaki i zgnieść w prasce lub zmielić w maszynce do mięsa. Filety z karpia odcedzić i używając widelca rozgnieść na drobne kawałeczki. Dodać skórkę cytrynową, zieleninę, czosnek, 1 łyżkę przygotowanego sosu, przyprawić solą i pieprzem, wymieszać dokładnie. Odstawić na 30 minut aby masa się zmacerowała. Z masy uformować 4 owalne kotlety, panierować w jajku i tartej bułce. Na patelni rozgrzać oliwę i usmażyć kotlety. Podawać z przyrządzonym sosem i sałatami. Polecam, pychota.