Składniki:
- 1 kg filetów z karpia
- boczek w plastrach
- suszone pomidory lub w ostateczności koncentrat pomidorowy
- bazylia
- oliwa
- sól, pieprz
Pasta przyprawowa:
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki pasty przyprawowej zmiksować. Ilość poszczególnych składników należy dobrać indywidualnie wg upodobań smakowych biorąc pod uwagę fakt że boczek jest już solony. Pasta musi być gęsta. Na blacie kuchennym rozłożyć obok siebie odpowiednią ilość plastrów boczku, na nich ułożyć porcję karpia, posmarować go pastą i ściśle owinąć plastrami boczku, spiąć wykałaczkami. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C przez około 20 minut obracając po 10 minutach i polewając powstałym sosem.. Z upieczonej rolady usunąć wykałaczki i podawać z dodatkiem ryży, frytek lub pieczywa. Polecam, pychota.