Składniki:
• 4 filety z okonia
• 2 pomidory
• 6-8 sardeli
• oliwa z oliwek
• 1 cebula
• 2 łyżka małych kaparów
• sok z cytryny
• sól
• czarny pieprz
Składniki: • 1 kg sandacza • 2 pietruszki • 1 szkl. białego wytrawnego wina • sól Sos: • 150 g pomidorów • ½ szkl. madery • ½ cytryny • łyżka musztardy • łyżka masła • łyżeczka mąki • ½ łyżeczki cukru • łyżka kaparów • korniszon • 5 marynowanych grzybków • łyżka oliwek • łyżeczka…
Składniki: • karp • 2 marchewki • 3 cebule • 6-8 ziemniaków • 2 pietruszki • ½ selera • sól • pieprz • 3 łyżki masła • łyżka posiekanej natki pietruszki • 2 łyżki startego sera Sposób wykonania: Karpia pokroić w dzwonka i oprószyć je solą. Następnie jarzyny obrać i pokroić, cebulę posiekać a ziemianki…
Składniki: 2 kg sprawionego jesiotra 10 pomidorów 3 cebule 4 ząbki czosnku 5 łyżek oleju posiekana natka pietruszki mąka sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Sprawionego jesiotra dokładnie umyć i osuszyć. Używając ostrego noża pokroić w poprzek na porcje, przyprawić. Każdą porcję obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju, smażyć na nim rybę z obu…
Zbliżają się święta, Boże Narodzenie. Jak każe tradycja jednym z dań Wigilii jest danie rybne. Coraz częściej tradycyjnie podawanego karpia zastępuje na naszym stole inna ryba między innymi pstrąg, a dokładniej jedna z jego hodowlanych odmian, pstrąg tęczowy. Występowanie Naturalnie występuje w Ameryce Północnej. Sztucznie rozpowszechniona niemal do wszystkich krajów świata. Do Polski sprowadzona w…