Składniki:
- 2 kg sprawionego jesiotra
- 10 pomidorów
- 3 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 5 łyżek oleju
- posiekana natka pietruszki
- mąka
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Sprawionego jesiotra dokładnie umyć i osuszyć. Używając ostrego noża pokroić w poprzek na porcje, przyprawić. Każdą porcję obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju, smażyć na nim rybę z obu stron lekko rumieniąc. W międzyczasie przygotować sos. W rondlu rozgrzać pozostały olej, dodać obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory, obrany i pokrojony drobno czosnek oraz cebulę pokrojoną w plastry, dusić aż sos zgęstnieje, a składniki zmiękną. Pod koniec duszenia dodać przyprawy i natkę pietruszki, wymieszać. Usmażone porcje jesiotra ułożyć na półmisku, na każdy nałożyć gęstego sosu. Podawać z pieczywem.
Przepis został nadesłany na konkurs "Dania wszelakie" przez Romana W