Składniki: 1 kg karasi 1 cebula 2 jajka 2 szkl. śmietany 1 szkl. mąki 4 łyżki masła sól łyżka posiekanej natki pietruszki łyżka posiekanego koperku Sposób wykonania: Karasie wypatroszyć i dokładnie oczyścić po czym oprószyć solą. Następnie posiekaną cebulę zeszklić na rozgrzanym maśle, wówczas wbić do niej jajka, dokładnie wymieszać. Ryby obtoczyć w mące i…
Tag: potrawy z ryb
Dorsz
Dorsz z ziemniakami i jajkami
by Marzena Ciempka • • 0 Comments
Składniki: 1,5 kg dorsza 20 ziemniaków 4-6 jajek 12 łyżek masła 2-3 łyżki bulionu łyżka posiekanego koperku sól Sposób wykonania: Dorsza oczyścić po czym zalać niewielką ilością osolonej wody i ugotować. W między czasie ugotować również jajka na twardo po czym posiekać, wymieszać z masłem oraz bulionem. Doprowadzić do zagotowania i polać odcedzonego dorsza. Przed…
Ryby
Ryba zapiekana z chrzanem
by Dominika Balcerzak • • 0 Comments
Składniki: 600 g ryby 120g korzenia chrzanu 1 cebula 6-7 łyżek masła ¾ szkl. śmietany sól pieprz Sposób wykonania: Posiekaną cebule i starty chrzan podsmażyć na rozgrzanym maśle. W między czasie oczyszczoną rybę pokroić na kawałki, które oprószyć solą oraz pieprzem. Następnie w naczyniu żaroodpornym układać warstwami rybę i cebule z chrzanem. Zalać całość śmietaną…
Sola i Flądra
Fladra smażona na złoto
by Bożena Kania • • 0 Comments
Dorsz
Dorsz w jajecznym maśle
by Anna Chowaniec • • 0 Comments
Składniki: 1,5 kg dorsza 4-6 jajek 12 łyżek masła 2-3 łyżeczki bulionu łyżka pokrojonego koperku sól Sposób wykonania: Oczyszczonego dorsza zalać niewielką ilością wody i ugotować. Następnie go odcedzić i obrać z ości. W między czasie jajka ugotować na twardo po czym je posiekać i wymieszać z masłem oraz 2-3 bulionu, zagotować. Przed podaniem polać…