Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: potrawy z ryb

Śledź w zalewie z wódką

Składniki: 300 ml octu 100 g cukru ½ łyżeczki ziaren białego pieprzu ¼ łyżeczki anyżku ¼ łyżeczki kminku 3 goździki 3 owoce jałowca 6-7 filetów śledziowych 2 czerwone cebule 3 łyżki wódki Aquavit 1 łyżeczka posiekanej skórki z cytryny Sposób wykonania: Ocet, cukier oraz przyprawy wymieszać ze sobą i doprowadzić do wrzenia po czym odstawić…

Bieługa gotowana

Składniki: 1,2 kg bieługi 1 pietruszka 1 por ½ selera 3 cebule 1-2 liści laurowych 5-10 ziarenek pieprzu sól Sposób wykonania: Seler, pietruszkę i por zalać wodą i ugotować wywar. W między czasie rybę oczyścić, oprószyć solą po czym zalać niewielką ilością wywaru z warzyw. Dodać jeszcze liście laurowe, ziarenka pieprzu oraz cebulę i ugotować.…

Pstrąg w białym winie

Składniki: 1 kg pstrąga 1 butelka białego wytrawnego wina 3 łyżki masła 1 cytryna Sposób wykonania: Rybę oczyścić, usuwając  skórę po czym pokroić ja na mniejsze kawałki. Kawałki ryby przełożyć do rondla i zalać je winem aby sięgało do połowy. Dodać jeszcze kawałki cytryny i masło. Trzymać na małym ogniu pod przykryciem około 15 minut.

Kotlety rybne Ewy

Składniki: 600 g filetów z ryby 2-3 cebule 5 łyżek masła 2 jajka 2 łyżki mąki ½ szkl. bułki tartej Sposób wykonania: Filety oraz cebulę zemleć w maszynce po czym doprawić do smaku solą. Z powstałej masy formować kotleciki i na każdym ułożyć po kosteczce masła. Następnie złożyć brzegi kotlecików formułując kulki, które obtoczyć w…

Leszcz w słoninie

Składniki: 400 g filetów z leszcza 300 g słoniny łyżka octu 3% octu 1 szkl. mąki ¾ szkl. tartej bułki 2 jajka sól 5-6 ziemniaków 2 łyżki masła Sposób wykonania: Filety pokroić na mniejsze kawałki, które oprószyć solą i skropić octem. Następnie słoninę pokroić w plasterki, które lekko zbić i zawinąć w nie kawałki ryb.…