Składniki: 20 ml burbona 20 ml porto 5 ml grenadyny kostki lodu szampan 1 truskawka Sposób wykonania; Burbon wymieszać z porto i grenadyną. Przelać do szklanki i wrzucić kostki lodu. Uzupełnić szampanem. Udekorować truskawką.
Tag: porto
Listy
Zupa wiśniowa z likierem
by Michalina Cichoń • • 0 Comments
Składniki: 700 g wiśni 100 g dżemu wiśniowego 30 ml czerwonego porto 10 ml wiśniówki 20 ml likieru wiśniowego 60 ml śmietany 36% kawałek cynamonu 30 g biszkoptów Sposób wykonania; Wydrylowane wiśnie wrzucić do rondelka, dodać porto oraz dżem, cynamon i całość dokładnie wymieszać. Gotować około 8 minut na małym ogniu. Po tym czasie wlać…
Kaczka
Kaczka z porto i porzeczkami
by Mateusz Kaczanowski • • 0 Comments
Składniki: 2 piersi kaczki 1 ½ łyżki masła 2/3 bulionu 3 łyżki porto 1 łyżka dżemu z czerwonych porzeczek 1 łyżka mąki kukurydzianej sól pieprz natka pietruszki 4 kiście czerwonej porzeczki Sposób wykonania: Mięso oprószyć solą oraz pieprzem po czym obsmażyć je na rozgrzanym tłuszczu i odstawić na bok. Na tą samą patelnie wlać bulion,…
Sosy
Sos myśliwski Edyty
by Edyta Mazurkiewicz • • 0 Comments
Składniki: 50 dag kości z dziczyzny 2 łyżki oleju 1 listek laurowy 6 jagód jałowca 250 ml rosołu 250 ml ciemnego piwa 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 200 ml porto 2 łyżki marmolady z brusznic 1 łyżeczka musztardy ½ cytryny sól pieprz cukier Sposób wykonania; Kości przesmażyć na rozgrzanym oleju, wówczas dodać rozgniecione jagody…
Baranina
Jagnięce żeberka w porto
by Kacper • • 0 Comments
Składniki: 2 szkl. porto 1 łyżka masła 1 płat żeberek jagnięcych 3 łyżki oliwy z oliwek sól pieprz Sposób wykonania: Porto wlać do rondelka i gotować do momentu, aż pozostanie ¼ szklanki, wówczas wlać wino i dodać masło. Wymieszać i zdjąć z ognia. Następnie płat żeberek pokroić na 4 części, które oprószyć solą i pieprzem…