Składniki: 2 puszki czerwonej fasoli 1 puszka kukurydzy 1 por 1 cebula 40 dag wędliny drobiowej (np. krakowska) majonez sól pieprz ziołowy i prawdziwy Sposób przyrządzenia: Fasolę i kukurydzę odsączyć na sitku, wrzucić do dużej salaterki. Pora i cebulę drobno posiekać i dodać do miski. Wędlinę pokroić w kostkę i połączyć z warzywami. Dodać około…
Tag: por
Wędliny
Wędzona szynka w żurawinowej glazurze
by Maria • • 0 Comments
Sałatki
Sałatka z papryki i sera na gorąco
by shinju • • 0 Comments
Składniki: 3 papryki (ja biorę z reguły po jednej w każdym kolorze) 2 cebule dymki 1 ząbek czosnku garstka świeżo posiekanego tymianku szczypta suszonego rozmarynu 20 dag sera oscypka kilka czarnych oliwek 3 łyżki oliwy pieprz, sól Sposób przyrządzenia: Paprykę kroimy w kostkę. Na oliwie podsmażamy czosnek i posiekaną dymkę, dorzucić paprykę. Dusić jakieś 5…
Warzywa
5 x pory
by Izunia • • 0 Comments
Por (Allium porrum L.) to dwuletnia roślina zielona z rodziny amarylkowatych pochodząca ze wschodnich wybrzeży Morza Śródziemnego, gdzie znano ją już od przeszło 4,5 tysięcy lat. Starożytni Egipcjanie i Rzymianie bardzo cenili to warzywo. Obecnie pory są rozpowszechnione w całej Europie, również w Polsce, a także w Stanach Zjednoczonych i Kanadzie. Roślina ta wyrasta do…
Grill
Pory z grilla
by Roman • • 0 Comments
Do grillowania przydatne są pory o średnicy do 15 milimetrów, użycie grubszych spowoduje że zewnętrzna warstwa się zwęgli, a środek pozostanie surowy. Składniki: 6 porów na porcję oliwa z oliwek sól, pieprz Sos: pęczek zielonej cebulki 1 szklanka twarogu śmietankowego 1 szklanka jogurtu naturalnego sól, pieprz, cukier Sposób przyrządzenia: Odciąć z pora białą cześć, bardzo…