Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: pomarańcze

Sałatka meksykańska z młodego szpinaku

Składniki: 50 dkg młodych liści szpinaku 1 awokado pokrojone w kostkę 1 pomarańcza, obrana pokrojona w kostkę 1 czerwony grejpfrut obrany, pokrojony w kostkę 3 pokrojone rzodkiewki 2 łyżki posiekanej natki pietruszki lub kolendry 3 łyżki wyprażonych ziaren słonecznika Winegret: 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki soku z pomarańczy 1 łyżeczka oliwy sól, pieprz,…

Sałatka owocowa pychotka

Składniki: 4 plastry ananasa z puszki 2 jabłka 2 pomarańcze 2 banany cytryna rodzynki(wcześniej namoczone najlepiej w alkoholu) jogurt naturalny bita śmietana Sposób przyrządzenia: Owoce umyć po czym pokroić w kostkę skropić sokiem z cytryny, dodać rodzynki. Wszystko wymieszać z sosem: (zmiksowany banan wymieszany z jogurtem naturalnym i 2 łyżkami cukru). Po wymieszaniu ozdobić z…

Przepyszny deser pomarańczowo wiśniowy

Składniki:4 pomarańcze½ szklanki wiśni1/3 szklanki cukru1 łyżka żelatynybita śmietanalistki mięty Sposób przyrządzenia:Pomarańcze dokładnie wyszorować pod bieżącą ciepła wodą, wysuszyć, przekroić na połowę. Za pomocą łyżki, uważnie aby nie uszkodzić skórki wydrążyć z połówek miąższ, a następnie białą włókninie. Miąższ obrać z błon, usunąć pestki, posiekać nożem. Wiśnie po usunięciu pestek posiekać podobnie jak miąższ pomarańczy.…

Krewetkowe ciasteczka na sałatce z cytrusów

Składniki: 50 dkg odwłoków małych krewetek 4 młode cebulki ze szczypiorem 3/4 szklanki sosu Aioli (kliknij) 2 szklanki dobrej tartej bułki 1 łyżeczka mielonego imbiru 1 pomarańcza podzielona na części 1 cytryna podzielona na części ½ grejpfruta podzielonego na części sól, pieprz Sposób przyrządzenia: W misce wymieszać krewetki, posiekane drobno białe części cebulek, sos Aioli,…

Karp z pomarańczą w śmietanowym sosie

Składniki: 1 karp 1 pomarańcza 1 cebula sok z cytryny mąka oliwa i łyżka masła sól, pieprz biały Sposób przyrządzenia: Rybę umyć, sprawić, wyfiletować pozostawiając skórę, podzielić na porcje. Filety umyć, osuszyć, skropić sokiem z cytryny, przyprawić, odstawić na 30 minut. Pomarańcze okroić ze skóry i białej włókniny, pokroić w plastry o grubości około 1…