Składniki:
- 4 filety z kaczki
- 1 szklanka białego wina
- 1 szklanka bulionu drobiowego
- 2 pomarańcze
- 1 mała kapusta włoska
- mąka pszenna
- oliwa
- sól, pieprz
Składniki:
Składniki: 3 dojrzałe, zdrowe pomarańcze ½ litra spirytusu 2 szklanki przegotowanej wody 1 szklanka aromatycznego miodu Sposób przyrządzenia: Cytrusy wyszorować szczoteczką, wypłukać, sparzyć, osuszyć. Ściąć z nich wierzchnią pomarańczową skórkę (bez białej włókniny), wrzucić do słoja. Zalać w gąsiorku lub słoju spirytusem i odstawić na około 30 dni. Z jednego pomarańcza wycisnąć sok, wymieszać z…
Składniki: 30 dag piersi kurczaka, 2 pomarańcze, 1 czerwony grejpfrut, 1 sałata lodowa, 25 dag cykorii, 2 łyżki posiekanej bazylii, 2 łyżki natki pietruszki, 3 łyżki oliwy z oliwek, sól, pieprz, oregano Sposób przygotowania: Mięso umyć i przyprawić solą, pieprzem i oregano. Upiec w piekarniku temp.max.170C. Ostudzić i pokroić w dużą kostkę. Owoce obrać, wyjąć…
Składniki: 50 dkg pokrojonej w kostkę wieprzowiny 1 łyżka oleju 1 cebula pokrojona w kostkę 1 szklanka mocnego bulionu drobiowego ½ szklanki soku pomidorowego oregano i bazylia wg upodobań smakowych 1 pomarańcza obrana i pokrojona w plastry 2 łyżki skrobi kukurydzianej lub mąki ziemniaczanej Sposób przyrządzenia: W dużej patelni rozgrzać olej, dodać cebulę i smażyć…
Składniki: 8 udek z kurczaka 4 łyżki mielonej papryki 1 łyżka mielonego pieprzy 1 łyżka soli 1 łyżka mielonego kminku 2 łyżki cukru 2 łyżki oleju 2/3 szklanki dżemu pomarańczowego 4 łyżki musztardy Sposób przyrządzenia: Umyte i osuszone udka natrzeć papryką, pieprzem, solą, cukrem i kminkiem. Odstawić na około 1 godzinę. Piekarnik nagrzać do około…