Składniki:
- 8 udek z kurczaka
- 4 łyżki mielonej papryki
- 1 łyżka mielonego pieprzy
- 1 łyżka soli
- 1 łyżka mielonego kminku
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki oleju
- 2/3 szklanki dżemu pomarańczowego
- 4 łyżki musztardy
Sposób przyrządzenia:
Umyte i osuszone udka natrzeć papryką, pieprzem, solą, cukrem i kminkiem. Odstawić na około 1 godzinę. Piekarnik nagrzać do około 200 stopni C, upiec udka kilkakrotnie obracając podczas pieczenia. W międzyczasie przygotować sos. Dżem dokładnie rozmieszać z musztardą, podgrzać w rondlu. Podawać sos wraz z upieczonymi udkami.
Przepis została nadesłany na konkurs “Podróże kulinarne” przez Iza
1 comment for “Udka z kurczaka w sosie pomarańczowo-musztardowym”