Składniki:
- 6 udek z kurczaka
- 25 dkg konserwowanego ananasa
- 4 łyżki oliwy
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 papryki
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Umyte i osuszone udka kurczaka natrzeć solą i pieprzem. Odstawić na 1 godzinę. Na patelni rozgrzać oliwę, usmażyć na niej udka z kurczaka. Wyłożyć na półmisek, odstawić w ciepłe miejsce. Połowę zalewy z puszki ananasów wymieszać z mąką ziemniaczaną, po uzyskaniu jednorodnej zawiesiny dodać resztę zalewy, doprowadzić do wrzenia, dodać doń plastry ananasa. Udka na półmisku obłożyć ananasem, polać sosem, udekorować oczyszczoną, pokrajaną w „makaron” papryką.
Przepis została nadesłany na konkurs “Podróże kulinarne” przez Iza