Składniki: 3 różowe grejpfruty 3 limonki 3 pomarańcze 3 łyżki cukru 50 dag. malin 2 torebki cukru waniliowego rurki do dekoracji Sposób przyrządzenia: Grejpfruty pokroić na kawałki, limonki na plasterki, a pomarańcze na cząstki. Owoce posypać cukrem waniliowym. Maliny zmiksować, przetrzeć przez sito i wymieszać z cukrem. Tym sosem polać wymieszane owoce i udekorować rurkami.…
Tag: pomarańcze
Karp
Filet z karpia w pietruszkowo pomarańczowym sosie
by Krystyna • • 0 Comments
Składniki: 1 kg filetów z karpia (sandacza, suma, węgorza…) sól, pieprz mąka olej do smażenia Sos: 1 łyżka masła 1 drobno posiekana cebula 3 łyżki soku cytrynowego 1/3 szklanki soku pomarańczowego 1łyżeczka otartej skórki z pomarańczy 2 łyżki posiekanej naci pietruszki 1 łyżka kaprów sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Przygotować sos. W rondlu rozgrzać masło, dodać…
Sałatki z kurczakiem
Sałatka warstwowa z kurczakiem
by Kinga • • 0 Comments

Składniki: 15 dkg pokrojonego w kostkę gotowanego kurczaka 2 pokrojone w kostkę jabłka 1 pomarańcza 2 łyżki siku z cytryny 1 pokrojony w kostkę ogórek garść orzechów włoskich lub nerkowców zielona pietruszka i koperek Sposób przyrządzenia: Pomarańczę obrać ze skóry, podzielić na segmenty, obrać z błon. W szklanym naczyniu układać warstwami rozdrobnione składniki. Kurczaka, jabłko,…
Szczupak
Szczupak z pomarańczom i pomidorami, pychotka
by Daga • • 0 Comments

Składniki: 50 dkg filetów ze szczupaka lub sandacza 1 szklanka soku pomarańczowego 1 pomarańcza 2 cebule 1 łyżka oleju 1 pomidor liść laurowy natka pietruszki sól, biały pieprz Sposób przyrządzenia: Cebulę obrać, pokroić w pierścienie. Filety rybne przyprawić solą i pieprzem. W naczyniu żaroodpornym ułożyć warstwę cebuli, skropić oliwą, przyprawić. Na cebuli położyć podzielone na…
Desery
Deser w pomarańczy
by Krystyna • • 0 Comments
Składniki:3 pomarańcze3 słodkie, dojrzałe gruszki2 łyżeczki cukru6 łyżeczek cukru pudru10 dkg migdałów1,3 szklanki śmietany kremowej Sposób przyrządzenia:Pomarańcze dokładnie umyć, osuszyć, przekroić na połówki lub odciąć 1/3 owocu, łyżeczką wydrążyć miąższ. Gruszki obrać, pokroić na ćwiartki lub ósemki, usunąć gniazda nasienne. W rondlu doprowadzić do wrzenia wodę, dodać cukier i odrobinę kwasku cytrynowego, gotować 15 minut,…