Składniki:
3 pomarańcze
3 słodkie, dojrzałe gruszki
2 łyżeczki cukru
6 łyżeczek cukru pudru
10 dkg migdałów
1,3 szklanki śmietany kremowej
Sposób przyrządzenia:
Pomarańcze dokładnie umyć, osuszyć, przekroić na połówki lub odciąć 1/3 owocu, łyżeczką wydrążyć miąższ. Gruszki obrać, pokroić na ćwiartki lub ósemki, usunąć gniazda nasienne. W rondlu doprowadzić do wrzenia wodę, dodać cukier i odrobinę kwasku cytrynowego, gotować 15 minut, odcedzić schłodzić. Migdały sparzyć, obrać ze skórki, pokroić grubo i zrumienić lekko na suchej patelni. Śmietanę lekko ubić, dodać cukier puder i migdały. Wydrążone połówki pomarańczy napełniać rozdrobnionymi gruszkami, obranymi z błon cząstkami pomarańczy i całość zwieńczyć śmietaną z dodatkami. Przed podaniem schłodzić.