Składniki:
- 50 dkg filetów ze szczupaka lub sandacza
- 1 szklanka soku pomarańczowego
- 1 pomarańcza
- 2 cebule
- 1 łyżka oleju
- 1 pomidor
- liść laurowy
- natka pietruszki
- sól, biały pieprz
Sposób przyrządzenia:
Cebulę obrać, pokroić w pierścienie. Filety rybne przyprawić solą i pieprzem. W naczyniu żaroodpornym ułożyć warstwę cebuli, skropić oliwą, przyprawić. Na cebuli położyć podzielone na porcje filety ze szczupaka, skropić olejem, dodać liść laurowy.. Tak przygotowanego szczupaka wstawić na 5 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C, po upływie tego czasu danie podlać sokiem pomarańczowym, przykryć i dusić kolejne 10 minut. W międzyczasie obrać dokładnie pomarańczę, pokroić na pół plastry, pomidora pokroić w kliny. Na półmisku ułożyć cebulę, pomarańczę, pomidory, na nich ułożyć rybę i polać powstałym podczas duszenia sosem. Udekorować zieleniną. Sos można zagęścić mąką.