Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Szczupak pod marynatą warzywną

Składniki:

  • 50 dkg filetów ze szczupaka (sandacza, okonia, suma)
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 3,5 łyżki oleju
  • pieprz, sól

Marynata warzywna:

  • 2 łyżki oleju
  • 3 marchewki
  • 3 cebule
  • 1 pietruszka
  • 15 dkg piure pomidorowego
  • ¾ szklanki octu winnego
  • ½ szklanki wody
  • liść laurowy
  • sól, pieprz, cukier do smaku

Sposób przyrządzenia:
Marchewkę, pietruszkę obrać, pokroić w słomkę, podobnie pokroić obraną cebulę. W rondlu rozgrzać olej, dodać warzywa, chwilę smażyć mieszając, dodać pomidory, kontynuować duszenie przez 7 minut. Dodać pozostałe składniki, powoli gotować 20 minut, schłodzić.
Filety podzielić na porcję, przyprawić, obtoczyć w mące i usmażyć, schłodzić.
Na odpowiednim półmisku ułożyć porcje ryby, każdą przykryć czapą z marynaty, odstawić na 1 godzinę do lodówki. Przed podaniem udekorować zieleniną, oliwkami i klinami z cytryny.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *