Składniki:
- 50 dkg filetów ze szczupaka (sandacza, okonia, suma)
- 1 łyżka mąki pszennej
- 3,5 łyżki oleju
- pieprz, sól
Marynata warzywna:
- 2 łyżki oleju
- 3 marchewki
- 3 cebule
- 1 pietruszka
- 15 dkg piure pomidorowego
- ¾ szklanki octu winnego
- ½ szklanki wody
- liść laurowy
- sól, pieprz, cukier do smaku
Sposób przyrządzenia:
Marchewkę, pietruszkę obrać, pokroić w słomkę, podobnie pokroić obraną cebulę. W rondlu rozgrzać olej, dodać warzywa, chwilę smażyć mieszając, dodać pomidory, kontynuować duszenie przez 7 minut. Dodać pozostałe składniki, powoli gotować 20 minut, schłodzić.
Filety podzielić na porcję, przyprawić, obtoczyć w mące i usmażyć, schłodzić.
Na odpowiednim półmisku ułożyć porcje ryby, każdą przykryć czapą z marynaty, odstawić na 1 godzinę do lodówki. Przed podaniem udekorować zieleniną, oliwkami i klinami z cytryny.