Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zrazy ze szczupaka w śmietanowym sosie

Składniki:

  • 60 dkg filetów ze szczupaka
  • 1 bułka kajzerka
  • 2 łyżki śmietany
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • Sos:
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 2/3 szklanki dobrej śmietany
  • posiekana zielenina
  • sól, biały pieprz do smaku


Sposób przyrządzenia:

Miękisz bułki wymieszać ze śmietaną. Rybę pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny, odstawić na 20 minut do lodówki. Mięso i miękisz bułki wymieszać, przyprawić i przekręcić przez maszynkę do mięsa, dodać jajko i jeśli masa będzie zbyt płynna dodać kaszy manny i odstawić na kilka minut. Z masy formować kuliste zraziki i parzyć we wrzącym bulionie rybnym przez 5 minut.
W międzyczasie przygotować sos. W rondlu rozgrzać masło, dodać mąkę, leciutko zrumienić mieszając, dodać śmietanę, wymieszać i rozcieńczyć wywarem z gotowania zrazów, dodać zieleninę, przyprawić, chwilkę gotować mieszając. Do sosu przełożyć zrazy, dusić razem kilka minut. Podawać.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *