Składniki:
- 60 dkg filetów ze szczupaka
- 1 bułka kajzerka
- 2 łyżki śmietany
- 2 łyżki soku z cytryny
- Sos:
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki pszennej
- 2/3 szklanki dobrej śmietany
- posiekana zielenina
- sól, biały pieprz do smaku
Sposób przyrządzenia:
Miękisz bułki wymieszać ze śmietaną. Rybę pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny, odstawić na 20 minut do lodówki. Mięso i miękisz bułki wymieszać, przyprawić i przekręcić przez maszynkę do mięsa, dodać jajko i jeśli masa będzie zbyt płynna dodać kaszy manny i odstawić na kilka minut. Z masy formować kuliste zraziki i parzyć we wrzącym bulionie rybnym przez 5 minut.
W międzyczasie przygotować sos. W rondlu rozgrzać masło, dodać mąkę, leciutko zrumienić mieszając, dodać śmietanę, wymieszać i rozcieńczyć wywarem z gotowania zrazów, dodać zieleninę, przyprawić, chwilkę gotować mieszając. Do sosu przełożyć zrazy, dusić razem kilka minut. Podawać.