Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Szczupak zapiekany

Składniki:

  • 1 szczupak o wasze około 1,5 kg
  • 1 szklanka mielonych sucharów
  • ½ cytryny
  • szczypta tartej gałki muszkatołowej
  • 1 liść laurowy
  • 1 ziele angielskie
  • sól, pieprz


Sposób przyrządzenia:

Rybę oskrobać, wyfiletować, skóry nie oddzielać od mięsa, pokroić w kawałki, przyprawić. . Z pozbawionego oczu i skrzeli łba, kręgosłupa i płetw przygotować wywar. W tym celu dokładnie umyte elementy ryby zalać zimną wodą, dodać liść laurowy i ziele angielskie. Gotować powoli aż wywar zostanie zredukowany do objętości około 10 łyżek. W naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem układać warstwami rybę, oprószyć gałką muszkatołowym, posypać mielonymi sucharami i tak kolejno aż ułożymy całą rybę. Ostatnią warstwę stanowić mają tarte suchary. Całość polewamy wywarem rybnym i zapiekamy w piekarniku w temperaturze 180 do 200 stopni C. Pod koniec pieczenia układamy na rybie plasterki cytryny.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *