Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Krewetki królewskie zapiekane

Składniki:

  • 12 łyżek miękkiego masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 drobno posiekane ząbki czosnku
  • 1 szklanka tartej bulki
  • 1/3 szklanki drobno posiekanej natki pietruszki
  • ½ szklanki wytrawnego sherry
  • szczypta pieprzu kajeńskiego
  • szczypta papryki
  • 1 kg odwłoków krewetek tygrysich lub królewskich


Sposób przyrządzenia:

Krewetki umyć osuszyć. Obrać z chitynowego pancerza. Każdy odwłok naciąć ostrym nożem od strony grzbietowej, usunąć czarne jelito. W rondlu doprowadzić do wrzenia odpowiednią ilość wody, dodać krewetki, gotować 2 minuty, odcedzić, przelać zimną wodą, odłożyć aby wyschły. Pozostałe składniki zmieszać razem w mikserze lub ręcznie. W żaroodpornych kokilkach układać krewetki, na każdej porcji ułożyć część masła z dodatkami. Tak przygotowane krewetki zapiec w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 stopni C. Danie jest gotowe gdy bułka zacznie się rumienić. Przepyszne, polecam.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *