Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Karp z pomarańczą w śmietanowym sosie

Składniki:

    • 1 karp
    • 1 pomarańcza
    • 1 cebula
    • sok z cytryny
    • mąka
    • oliwa i łyżka masła
    • sól, pieprz biały


    Sposób przyrządzenia:
    Rybę umyć, sprawić, wyfiletować pozostawiając skórę, podzielić na porcje. Filety umyć, osuszyć, skropić sokiem z cytryny, przyprawić, odstawić na 30 minut. Pomarańcze okroić ze skóry i białej włókniny, pokroić w plastry o grubości około 1 cm, odłożyć.  Cebulę obrać, pokroić w bardzo małą kostkę. W rondlu rozgrzać odrobinę masła, zeszklić na nim cebulę, podlać łyżką wody i dusić na małym ogniu aż zmięknie. Na patelni rozgrzać olej i masło, każdą porcję ryby obtoczyć w mące, usmażyć na złoty kolor, obsączyć z tłuszczu na ręczniku papierowym, przełożyć do rondla z cebulą. Plastry pomarańcza obtoczyć w mące, obrumienić lekko na oleju, obsączyć jak rybę i również przełożyć do rondla. Całość zalać śmietaną przyprawioną solą i pieprzem, podgrzewać kilka minut nie doprowadzając do wrzenia i delikatnie mieszając. Pychota, polecam.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *