Składniki:
- 1 karp
- 1 pomarańcza
- 1 cebula
- sok z cytryny
- mąka
- oliwa i łyżka masła
- sól, pieprz biały
Sposób przyrządzenia:
Rybę umyć, sprawić, wyfiletować pozostawiając skórę, podzielić na porcje. Filety umyć, osuszyć, skropić sokiem z cytryny, przyprawić, odstawić na 30 minut. Pomarańcze okroić ze skóry i białej włókniny, pokroić w plastry o grubości około 1 cm, odłożyć. Cebulę obrać, pokroić w bardzo małą kostkę. W rondlu rozgrzać odrobinę masła, zeszklić na nim cebulę, podlać łyżką wody i dusić na małym ogniu aż zmięknie. Na patelni rozgrzać olej i masło, każdą porcję ryby obtoczyć w mące, usmażyć na złoty kolor, obsączyć z tłuszczu na ręczniku papierowym, przełożyć do rondla z cebulą. Plastry pomarańcza obtoczyć w mące, obrumienić lekko na oleju, obsączyć jak rybę i również przełożyć do rondla. Całość zalać śmietaną przyprawioną solą i pieprzem, podgrzewać kilka minut nie doprowadzając do wrzenia i delikatnie mieszając. Pychota, polecam.