Składniki:
- 50 dkg wątróbek
- 20 dkg ugotowanego na sypko ryżu
- 1 cebula
- ½ kostki masła (około 10 dkg)
- 1 jajko
- 1 szklanka śmietany
- zielona pietruszka
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Wątróbki drobiowe obrać z żył, umyć, zalać mlekiem, odstawić w chłodne miejsce na 60 minut. Ponownie wypłukać, osuszyć. Na patelni rozgrzać łyżkę masła, dodać wątróbkę, dusić mieszając przez około 10 minut. Usmażoną wątróbkę zmieli9ć w maszynce do mięsa, dodać ryż, jajko, posiekaną natkę pietruszki i pokrojoną w drobnostką kostkę cebulę, przyprawić, wymieszać. Z masy formować nieduże placuszki i smażyć na maśle do momentu aż staną się rumiane. Podawać polane śmietaną.