Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Okonie w sezamowej panierce

Składniki:

    • 5 okoni
    • ½ szklanki ziaren sezamu lub słonecznika
    • ½ szklanki bułki tartej
    • 2 jajka
    • sok z cytryny
    • olej
    • 1 łyżka masła
    • sól, pieprz biały


    Sposób przyrządzenia:
    Rybę umyć, sprawić, wyfiletować pozostawiając skórę, podzielić na porcje. Filety umyć, osuszyć, skropić sokiem z cytryny, przyprawić, odstawić na 30 minut. Tutaj dobra rada. Jako że okonie bardzo trudno skrobać z łusek, polecam skrobanie widelcem. Bułkę tarta wymieszać z sezamem. Jajka dokładnie „skłócić”  Każdą porcję ryby obtoczyć w mące, zamoczyć w jajku i panierować w bułce z sezamem. Smażyć na oleju z dodatkiem masła. Pychota, polecam.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *