Składniki:
- 50 dkg młodych liści szpinaku
- 1 awokado pokrojone w kostkę
- 1 pomarańcza, obrana pokrojona w kostkę
- 1 czerwony grejpfrut obrany, pokrojony w kostkę
- 3 pokrojone rzodkiewki
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki lub kolendry
- 3 łyżki wyprażonych ziaren słonecznika
Winegret:
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki soku z pomarańczy
- 1 łyżeczka oliwy
- sól, pieprz, mielony kminek do smaku
Sposób przyrządzenia:
Ziarna słonecznika lekko podrumienić na suchej patelni. Składniki sosu dokładnie wymieszać. Umyte i osuszone listki szpinaku ułożyć na półmisku. Awokado obrać i pokroić jako ostatnie aby nie ciemniało. Awokado, pomarańcze, grejpfruta i rzodkiewkę wymieszać, ułożyć z nich kopczyk na listkach szpinaku, polać sosem winegret i posypać ziarnami słonecznika.