Składniki: 4 plastry cielęciny 4 plastry żółtego sera sól biały pieprz Sos: 2 pomarańcze łyżka masła 2 łyżki mąki pszennej 200 ml wody Sposób wykonania: Cielęcinę lekko rozbić tłuczkiem po czym oprószyć solą oraz pieprzem, wówczas przełożyć do naczynia żaroodpornego. Ułożyć na niej plastry sera. Następnie pomarańcze obrać, skórkę posiekać a z reszty wycisnąć sok…
Tag: pomarańcze
Ciasta
Ciasto pachnące pomarańczami
by Ola Głowala • • 0 Comments
Składniki: kostka margaryny 1 1/3 szklanki cukru 5 jajek starta skórka z 2 pomarańczy 1 ¾ szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia ½ szklanki świeżego soku z pomarańczy1/3szklanki cukru pudru tłuszcz i mąka do foremki szczypta soli Sposób przyrządzenia: Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Ucierając dodawać po jednym jajku. Następnie dodać sól,…
Owoce
Galaretka z pomarańczy
by Bożena Dzięgiel • • 0 Comments
Drób
Kotlety w pomarańczach
by Anastazja Ciepiela • • 0 Comments
Składniki; filet z kurczaka 2 pomarańcze sok z ½ cytryny jajko bułka tarta sól pieprz olej Sposób wykonania: Filety rozbić lekko tłuczkiem po czym oprószyć solą oraz pieprzem i skropić sokiem z cytryny, odstawić na 2 godziny. W między czasie z jeden Płowki pomarańczy wycisnąć sok a pozostałe pokroić w plastry. Następnie jajka rozbić z…
Panga
Panga z pomarańczą
by Dorota Rytel • • 0 Comments
Składniki: 2 kg filetów z pangi 4 pomarańcze pęczek zielonej pietruszki sól świeżo zmielony biały pieprz 2-3 łyżki masła 4 łyżki oliwy z oliwek Sposób przyrządzenia: Filety umyć, osączyć na papierowym ręczniku, oprószyć solą i białym pieprzem. Filety ułożyć na żaroodpornym półmisku posmarowanym oliwą. Pomarańcze wyszorować szczoteczką we wrzątku. Dwie pomarańcze obrać i podzielić na…

