Składniki; 30 dag polędwiczek wieprzowych 15 dag winogron 2 endywie 1 jabłko 4 gałązki selera naciowego 5 dag łuskanych orzechów włoskich 1 łyżka oliwy sól pieprz Sos: ½ szkl. soku z pomarańczy 1 łyżka musztardy 1 ½ łyżki oleju z orzechów włoskich sól pieprz cukier Sposób wykonania: Polędwiczki skropić oliwa i przełożyć do naczynia żaroodpornego.…
Tag: polędwiczki wieprzowe
Wieprzowina
Szaszłyki z polędwiczek wieprzowych
by Paulina Schulz • • 0 Comments
Składniki: 40 dag polędwiczek wieprzowych 3 ząbki czosnku 1 czerwona papryka 1 cukinia 1 cebula 2 łyżeczki przyprawy do grilla 6 łyżek oliwy sól pieprz Sposób wykonania: Oliwę wymieszać z posiekanym czosnkiem, przyprawą do grilla oraz solą i pieprzem. Do powstałej marynaty włożyć mięso pokrojone na plasterki. Wstawić do lodówki pod przykryciem na noc. Następnego…
Wieprzowina
Polędwica wieprzowa pieczona w liściach kapusty
by Gabrysia • • 0 Comments
Składniki: 1,5 kg polędwiczek wieprzowych 6 dużych liści kapusty 1 pęczek zielonej cebuli ulubione zioła sól, pieprz 1 szklanka bulionu mięsnego mąka Sposób przyrządzenia: Polędwiczki oczyścić z błon, przyciąć aby były równej długości, przyprawić solą i pieprzem, oprószyć ziołami, odłożyć na 30 minut. Z liści kapusty ściąć grube żyły. W rondlu doprowadzić do wrzenia wodę,…
Wieprzowina
Polędwiczki wieprzowe w śmietanowym sosie
by Krysia • • 0 Comments
Składniki: 5 polędwiczek wieprzowych 2 cebule 1 ząbek czosnku 2 łyżki oliwy 2 łyżki mąki 5 dag tłuszczu 1/2 szklanki śmietanki sól, biały pieprz Sposób przyrządzenia: Polędwiczki umyć, dokładnie osuszyć, oczyścić z błon. Lekko zbić dłonia, posmarować oliwą, przykryć i odstawić na 30 minut do lodówki. Posolić, popieprzyć, obtoczyć mąką i obsmażyć ze wszystkich stron…
Wieprzowina
Pikantne polędwiczki wieprzowe
by Krystyna • • 1 Comment
Składniki: polędwiczki wieprzowe kolorowe papryki cebula koncentrat pomidorowy papryka słodka, pieprz, sól ziele angielskie, liść laurowy Sposób przyrządzenia: Polędwiczki dokładnie myjemy i osuszamy. Kroimy w skośne plastry o grubości około 1 cm, lekko rozbijamy dłonią w worku nylonowym. Obtaczamy w mące i obsmażamy na gorącym tłuszczu z obu stron na złocisty kolor. Przekładamy do garnka…